.

Forskerfrøprisen 2013

Insektshus, rognprosjekt og lokale smaksopplevelser vant forskerfrøprisen 2013.

I forbindelse med den nasjonale Forskerfrøkonferansen i Oslo ble Forskerfrøprisen for 2013 delt ut. Juryen hadde vanskeligheter med å velg vinnere til årets forskerfrøkonkurranse. Prisen ble delt mellom 3 svært gode prosjekter.

Klubben barnehageKlubben barnehage vant med sitt todelte insektsprosjekt. De har fulgt livssyklusen til en sommerfuglart, og samtidig lære å passe små dyr, studere dem og respektere dem som levende vesener. Videre lagde de et attraktivt tilholdssted for insekter, et insektshus som står utendørs på barnehagens område. Vi har fått kunnskap om at det blir stadig vanskeligere forhold for mange insekter å finne seg et egnet bosted. Dette blant annet fordi menneskene på mange måter fjerner insektenes naturlige bosteder. Vi har fokusert på dette og sist vår bestemte vi oss for å hjelpe ved å lage et eget hus til dem.

Forskerfrøvinner2 Insektshus

Breidablikk barnehageBreidablikk barnehage har hatt et smaksprosjekt med råvarer fa naturen. Gjennom bruk av lokale råvarer fra naturen fikk barna mange spennende smaksopplevelser og utviklet en nysgjerrighet og iver etter å utforske nye  smaksopplevelser. I løpet av prosjektet smakte de på reinsdyr, rype, fisk, mange bærsorter, bjørk og gressløk. De prøvde å smake på samme råvarene i ulike kontekster, inne, ute, spontant kontra planlagte retter. De lagde ulike retter av de samme råvarene, eksempelvis både saft, gelé og is av krekling og bjørkebrus, te og krydder av ulike deler av bjørka. De høstet inn og laget retter av råvarer som brennesle, ryllik, furuskudd og geitrams, og laget eksempelvis, brenneslesuppe, krydder, salat og pannebrød med ryllik.

Forskerfrøvinner3 Breidablikk1

Bråtveit barnehageBråtveit natur og kulturbarnehage fikk prisen for å ta barns spørsmål på alvor og for å følge opp barnas ideer med forsøk og gi barna konkrete erfaringer.  Etter en av flere fisketurer med inngående studier av aure + rognen inne i denne fikk de følgende utsagn av foreldrene: «Her er uenighet i hjemmet om hvorvidt fiskebabyene kommer fra røde rognebær på treet eller ikke……

Personalet i barnehagen svarte ikke konkret på spørsmålet, for det er ikke noe moro – nei de studerte både rogn fra treet og fra fisk. Med stor medvirkning fra barna og har de eksperimentert og dissekert og etter en lang tid konkludert at rognebær blir til rognetrær.

De voksne ryddet opp i begrepene uten å være belærende og korrigerende. De «pirke litt» i teorien/misforståelsen og hjalp barna til å finne svaret i fellesskap.

Forskerfrøvinnere1 3rogn og rogn

Alle prosjektene vitnet om svært godt naturfaglig og barnehagefaglig arbeid. Barnehagelærerne er eksemplariske i sitt forhold til både barn og natur.

Naturfagsenteret gratulerer!